2013. december 4.

Adventi időszak

Adventi időszak a kreativitás időszaka

December első vasárnapjával elkezdődött a mesés adventi időszak. Szerencsére sokan ilyenkor nem csak az ajándékok beszerzésére koncentrálnak, hanem arra is, hogy hogyan díszítsék fel lakásukat karácsonyi pompába. A karácsonyi dekorációk egyik központi eleme az adventi koszorú.
Miért is készítünk adventi koszorút?
Az első adventi koszorút a 19. században egy német lelkész készítette el, és akkoriban még 24 gyertyából állt. Később a gyertyák száma lecsökkent a mai négyre ami a négy adventi vasárnapot jelképezi, ami még karácsony előtt van. Az adventi koszorúnak régebben egy vallási jelkép volt: a kör alakú koszorú Isten örökkévalóságát, a zöld színek az örök életet, míg a gyertyák fénye Jézust, mint a "világ világosságát" jelképezték.


Sokáig 3 lila és egy rózsaszín gyertya díszítette az adventi koszorút: a lila gyertyák a hit-, remény-, szeretetet szimbolizálták a rózsaszín pedig az örömöt.

Más források szerint egy adventi koszorú akkor az igazi ha egy kék, egy piros, egy fehér és egy lila színű gyertya van rajta és ezek a egy-egy angyalért égnek, akik adventi időszakba leszállnak a Földre és mindent megtesznek azért, hogy még szebbé boldogabbá varázsolják az ünnepeket.


Az advent elnevezés a latin "adventus" szóból ered, ami megérkezést, eljövetelt jelent, ami természetesen Jézus születésének és eljövetelének várakozására utal. Ma már inkább csak a karácsony előtti négy vasárnapot jelképezi. A kör koszorú formától is már el szoktunk térni és a XXI. századi adventi koszorúnak csak  a képzeletünk és a kreativitásunk szab határt.
   

















 A 24 napos visszaszámlálás sem kopott ki a hagyományokból csak az adventi koszorút felváltotta az adventi naptár.



Az adventi naptárakat otthon egyszerűen elkészíthetjük. Nem kell hozzá nagy anyagi befektetés. WC papír gurigákból vagy megmaradt csomagolópapírokból gyönyörű naptárakat lehet készíteni. Az édességet meg fel lehet cserélni kedves üzenetekkel vagy kuponokkal.
  
Jó adventi készülődést kívánunk!

Forrás: www.pinterest.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése