2014. február 19.

Megszerellek kávézó

Mindenkivel előfordul, hogy tönkremegy valamilyen háztartási kütyüje vagy esetleg egy kedvenc bútordarabja használódik el. Erre a hétköznapi jelenségre reagált a berlini Repair café.
Ez a remek önsegítő kezdeményezés már sok helyen jelen van és lehetőséget ad arra, hogy az ember szerelők és szakértők segítségével megjavítsa a meghibásodott gépét (pl. fejhallgató), de bútort,  ruhát, edényt, biciklit vagy játékot is rendbe hoznak. A szakirodalmat, szerszámokat és alkatrészeket biztosítják a szervezők. Akinek nincs szerelni valója ihat egy kávét és esetleg besegíthet másoknak.
A jelenség, miszerint egyre inkább pótolunk szinte bármit, ami már nem működik kifogástalanul és a használati cikkek hamarabb elhasználódnak (tervezett elavulás), mind inkább jellemzőek a fogyasztói társadalomra, hiszen gyakran többe kerül a javíttatás, mint egy új darab. Nem fektetünk energiát a bütykölésbe, inkább kidobjuk és veszünk egy újat, így a szakemberekre is egyre kevesebb szükség van, akik még tudják, hogy hogyan lehet megjavítani ezt vagy azt. Ennek a fajta pazarlásnak persze komoly környezeti hatása is van, ami mindenkit érint.
A kidobás helyett itt ez az alternatíva, ami a fenntartható társadalom egyik alappillére és szeretnénk, ha itthon is lenne hasonló, mint például a Freeshop Javítóműhely.



Pictures


Source

art piece “Repair Café” created by Anne Winter

Image

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése